Nu är anmälan till SM öppen! –> Anmäl dig här! Redan anmälda hittar du här.
Nytt för i år är det komprimerade programmet, med segling på fredag, lördag och söndag. –> Inbjudan hittar du här!
När: 11–13 augusti (vecka 32)
Plats: Skärhamn

 

SWE 22 i tätenMed en del inställda tävlingar och sent “publicerade” datum har styrelsen beslutat att endast tre seglingar ingår i ostcupen i år. ‘
Ornö Runt, Vikingaregattan och “Höstrasta”.
Det är tänkt att det skall komma sju Smaragder till Gullviverallyt. Är du sugen? Kontakta Markus, så kanske det går att få en återbudsplats.
Ursäkta strul och röra

/Håkan

 

SWE 22 i tätenSM 2018 går av stapeln i Nynäshamn 9 – 12 augusti. Det är Nynäshamns SS som arrangerar.
Föranmälan till SM är nu öppen. Dit kommer du genom att klicka här.
Preliminär inbjudan hittar du på Nynäshamns segelsällskaps hemsida eller om du klickar här.
Preliminärt program:
Torsdag 9/8 Registrering och Tune Up
Fredag 10/9 4 seglingar
Lördag 11/8 3 seglingar
Regattamiddag
Söndag 12/8 2 seglingar. Sista start senast 15.00
Prisutdelning

9 seglingar planeras men det finns ingen reservdag, så vid inställda seglingar kan det bli färre race.
Preliminär avgift Ca 3.000:- och då ingår tävlingslicens och plats för  Tenderbåt. Vi kommer att kunna ligga med båten i Nynäshamn från helgen innan SM.
Möjlighet till sjösättning kommer att finnas och det finns gott om matställen och ställen att övernatta på, om man inte vill sova i båten.
Banområdet blir södra delen av Mysingen. Dit tar det c:a en halvtimme.
Mer information kommer …..
/Håkan

 

Du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften? Medlemsavgiften till Smaragdförbundet är för båtägare oförändrat 400 kr och för gastar och övriga livsnjutare 100 kr att betalas in på Pg 91 84 62-3.

 

 

Styrelsemöte och pubkväll blir det den 15 februari på The Churchill Arms på Tulegatan 21.

Väl mött!

 

 

 

Tidigt inpå det nya året vill styrelsen i vanlig ordning slå ett slag för att alla smaragdägare blir/ förblir medlemmar i smaragdförbundet och betalar in årsavgiften för att säkra fortsatta SM-seglingar, cuper och trevliga samkväm ordnade i direkt eller nära anknytning till världens förmodligen bästa båt.

Avgiften för båtägare är oförändrat 400 kr, gastar och övriga livsnjutare 100 kr att betalas in på Pg 91 84 62-3.

 

Styrelsen har tagit emot funderingar på om det inte vore idé att väga in våra båtar inför SM, då det runnit en del vatten under broarna sedan detta gjordes senast.

Vi kommer därför gå ut med en förfrågan på facebook där de som tycker att detta vore bra uppmuntras att ge sig till känna (styrelsen ser framför sig ett upplägg där båtägarna står för halva kranhyran, uppskattningsvis 2-300 kronor per båt hoppas vi komma ner till, och förbundet skjuter till andra hälften – detta naturligtvis givet att det blir fler än tre-fyra båtar som anmäler intresse då kostnaden per båt skulle bli rätt häftig)

 

För våra glada smaragdseglare på västra sidan av Sverige kommer Benny Nilsson på Poly-produkter hålla repafton den 27/3 från 18.oo, mer info kommer följa inom kort med adress, anmälan och även något om rabatter – så se till att boka av datumet redan nu.

Likaså kommer det hållas en kväll med genomgång av kappseglingsregler fram emot slutet av April, ytterligare en ljuspunkt såhär i vintermörkret att se fram emot.


 

 

Hej,

Nu är det mindre än en månad kvar till vårt möte hos Polyropes, tisdag 27/3, kl 18:00.

Vi är 13 anmälda, men vi hoppas på fler, anmäl er på länk: https://simplesignup.se/private_event/126387/e551edce2d

Inför vårt möte har Polyropes tagit fram ett erbjudande med fendrar och fenderskydd, se bifogat. Fenderskyddet, broderas med Smaragdlogga, segelnummer och båtnamn. Välj färg på skydd och storlek på fender efter eget tycke, för mer info se:

shop.poly.se/sv/MENY/BATLIV/Fendrar-och-bojar/Fenderskydd/Textbrodyr-pa-fenderskydd?id=4000201001

Beställning kan göras i samband med träffen.

Mvh

Jonas Granhed
SWE66, Elma
0708-468667

 

 

Nu har kallelsen till årsmötet gått ut till alla medlemmar via e-post. Har du inte fått kallelsen, hör av dig!

Middag på klipporna med smaragder i bakgrunden

 

/Styrelsen

 

 

Spinnakersegling Höstrasta 2017

Igår avslutades ytterligare en härlig kappseglingshelg. Denna gång var det Stockholms Segelsällskap som arrangerade och vi var på Björkfjärden utanför Rastaholm. Sju båtar låg laddade vid startlinjen lördag förmiddag i blyga 3–4 m/s. Molnen hängde tunga över Björken och det kom några regnstänk i början av dagen. Banan var en vanlig kryss-länsbana utan pliktmärke, för att underlätta flytt av märken för arrangören som hade lite dåligt med funktionärer. Banan seglades bara i två varv, vilket både jag och pappa Robert höll på att missa vid varsitt tillfälle. Det blev tre riktigt tajta race där race nummer två utmärkte sig lite extra då båt 1–4 gick i mål inom ungefär 15 sekunder från varandra.

På kvällen var det regattamiddag på Rastaholms värdshus tillsammans med alla andra klasser. Det bjöds på en smaskig buffé och stämningen var mycket hög trots att regnet öste ner där ute i mörkret. Därefter fortsatte festen ut på bryggan och in i en tenderbåt. Vi kan väl säga som så att det blev rätt sent och att det kändes dagen efter och sen inte beröra det mer.

Tove seglar spinnaker Höstrasta 2017Vaknade söndag morgon till strålande sol och mer vind än dagen före. Det var lite svårt att tyda hur mycket vind inne i hamnen men när vi väl kom ut på fjärden så var det nog initialt 8 m/s som sedan avtog något under dagen. Vi var tre båtar som valde att inte hissa spinnakern på första länsen under första racet men när vi närmade oss lärundningen kändes det som att vinden avtog något så därefter blev det att hissa stora blåsan för att inte bli allt för frånåkt. I sista racet fick vi en tjuvstart med enskild återkallelse. Håkan var verkligen het på gröten för när han väl vänt tillbaka och givit oss andra lite försprång så körde han ikapp och om och spikade. Jag fick äran att runda först på första kryssen i samma race vilket kändes riktigt kul.

Den båt jag såg minst av under hela helgen var Anders Grinneby (SWE 196) med besättning som var lite för långt fram hela tiden för att jag skulle se vad som hände runt dem. Men helt klart är att de gjorde ett suveränt jobb och tog hem förstaplatsen. Tvåan och trean fick båda lika många poäng så det var Anders Petterssons (SWE 49) spik i söndagens första race som säkrade andraplatsen framför Robert Nilsson (SWE 47) som blev trea. Vi säger GRATTIS till er alla!

/Elin (SWE 27)

Resultat_Höstrasta_2017

 

 

– ett referat från Allan

TJSS höll ett jättebra arrangemang och det är fina vatten att segla på i Skärhamn. SM blev precis så jämnt som man kan önska och det skilde inte många poäng i toppskiktet.

Vinnare SM 2017Johan Davidsson vann med ensiffriga poäng trots att han inte hade plockat ut motorn i år vilket visar att det även går bra med vispen i vattnet. Jonas Granhed seglade stabilt in som 2:a och Per Wretling 3:a.

Jag fick nöjet att segla med Anders Bergman på hans fina Emerald, SWE 22. Rollfördelningen var; Anders rorsman, Johan trimmer, jag fördeckare och Zakarias som extra hand för att trimma backstag, kolla kompass eller fixa iordning tamptrasslet. SWE 22 i täten

 

Torsdag

På torsdagsmorgonen avseglade vi från Saltholmen och kom fram till Skärhamn på eftermiddagen. Väl där blev det lite vila och registrering för att på kvällen köra tune-up inne i fjorden. Tune-upen kördes två varv. Alla båtar och besättningar var ännu inte på plats och Per Wretling ägnade tiden åt att laga sin skädda som hade spruckit.

 

Fredag

På fredagen blev det sovmorgon för oss som redan var inregistrerade. Först vid 12-tiden gav vi oss ut på Hjärteröfjorden och det kördes två race. Att hantera spinnbom i sjö var nytt för mig. Utanför Skärhamn är kusten öppen och västan ger lång, grov sjö.

Det blev två långa race med mycket sjö och för mig var varje lyckad manöver en vinst. Vi hittade inte trimmet först men vid andra racet hade vi trimmat om focken och då gick det bättre. Vi låg fyra vid första rundningen och det var en märklig känsla att ha se spinnakern med SWE 64, Emils båt, bakom oss där jag satt på storbommen. Vi lyckades inte att hålla Emil bakom oss men vi var nöjda med en 6:e plats.

 

Lördag

Tre race skulle seglas och av någon anledning blev racen väldigt korta, 3 varv på 30 minuter vilket gjorde att segelhantering och vägval var utslagsgivande. Det var tajt racing vilket visade sig på resultatlistan. Vi körde säkert med focken uppe och plockade oftast ner spinnakern i lä. Halvvägs in i andra racet började det regna och det slutade inte förrän vi seglat klart och var i hamn.

På kvällen var det regattamiddag. Det blev en trevlig tillställning där Emil Sandberg blev firad en dag före sin 75-årsdag. Emils sambo berättade att Emil kommer att sluta segla Smaragd – åldern tar ut sitt. 

 

Söndag och två race kvar

Vaknade av ett hällregn kvart i sju, lagom när man ska upp vid sju, men när man tittade ut så sken solen. Vinden hade vridit till NW så det hade tjutit bra i riggen hela natten. Banläggaren måste ha tagit till sig av kritiken om för korta banor, de var nu dubbelt så långa mot lördagen.  Grov sjö och en hel del vind gjorde spinnakergången intressant. Anders är en bra rorsman och Johan hittade det rätta trimmet som innebar spinnbommen 30–45 grader uppåt.

Vi hade känsla av att det skulle vara jämt men först när jag kikade på resultatlistan senare förstod jag hur jämt det hade varit. Vi slutade som 9:a på samma poäng som 8:an och från placering 7 till 10 skilde det 4 poäng. Vi seglade för att ha kul och är nöjda med seglingarna även om vi direkt efteråt var lite missnöjda med 9:e placeringen.

Sammanfattningsvis var det ett mycket trevligt och lyckat SM som vi kommer att minnas lång tid framöver! 

Allan W

Alla båtar samlade på bryggan

 

Nu tar vi sommarlov från kappseglandet. Kanske är det någon Smaragdseglare med på Gotland Runt, men sen tar vi paus fram till Hermanö Runt och SM i augusti.
Vi “ostkustare” möts igen den 26/8 på Hyundai Cup, 10/9 på Höstrasta och 17/9 på Vikingarnas inbjudningssegling.
Ha en skön sommar så ses vi igen i augusti. (Bilden är från starten på Gotland Runt)
/Håkan Andersson

 

Då Vikingarnas Segel Sällskap flyttat sin Inbjudningssegling till helgen 16–17 september har vi valt att lägga till Hyundai Cup som en deltävling i augusti. Vi hoppas på stort deltagande med många Smaragder under denna seglingsfest! Klicka här för mer information.

 

Klicka för att se ställningen i cupen så här långt.

 

Så var Vikingaregattan över. Efter en lördag där vi satt och guppade på vattnet utan vind blev söndagen desto blåsigare. Med en, under hela dagen, ökande vind han arrangören med fyra seglingar. Det var ganska korta ben på banan, så  vi seglade tre varv. Med korta ben och bra med vind var det ingen av båtarna som körde med spinnaker utom på något ben i början. Maskros, SWE 6, utgick efter en incident med SWE 19, redan efter första racet.
Till slut stog SWE 27, Tingeling 2 med Elin Nilsson som rorsman som segrare. Vi säger grattis, Elin!!! Hela resultatet kan du se här. Och ställningen i cupen hittar du här.

 

Foto: Håkan Andersson

Man har knappt återfått värmen efter Ornö Runt  förrän det är dags för Vikingaregattan.
Den går av stapeln på lilla Värtan med samling och skepparmöte på Vikingarnas segelsällskap, vid Hundudden på Djurgården den 17 – 18/6. Inbjudan hittar du här och anmäler dig gör du här. Sista anmälningsdag är den 12/6.
Glöm inte att föranmäla dig på hemsidan. Det kan du göra här.
Du har väl sett att det går bra att lämna båten på Hundudden helgen före tävlingarna och vara med på träningarna i veckan för att avsluta med Vikingaregattan, lördag och söndag?
/
Styrelsen

 

Smaragdförbundets ”årliga” träningar med Gunnar Hansson kommer att hållas tisdagen den 13/6 och onsdagen den 14/6 på Vikingarnas segelsällskap vid Hundudden på Djurgården kl. 17.00.

Ett av Smaragdförbundets mål är att hela tiden utveckla klassen genom att bredda våra kunskaper. Träningsseglingarna är en mötesplats för nya och mer erfarna seglare.  Där vi lär av varandra och utvecklas tillsammans. Därför vill vi samla så många båtar och besättningar som möjligt. Ju fler vi är desto mer kommer vi kunna dra nytta av träningarna.
Gunnar Hansson

Gunnar Hansson är SSF Sailcoach för Stockholmsregionen. Han är en ”Tusenkonstnär” inom seglingen med flera mästerskapstitlar i skilda klasser, och har arbetat som segelmakare med mera. Han har under åren haft kontakt med ett fyrtiotal klubbar och klassförbund. Ett av hans mål är att få igång kappsegling med fler entypsklasser, även kölbåtar, och fler vuxenseglarskolor. Gunnar har hjälpt Smaragdförbundet på Ostkusten med träningskvällar flera år i rad.
Förra året var det flera rorsmän och gastar som kom till träningar utan båt, det gick bra för vi lyckades skapa nya besättningar på de båtar som vi hade tillgång till. Vi hoppas att vi kan lösa det på samma sätt i år, därför är det väldigt viktigt att ni anmäler er i förväg.

Skicka er anmälan till Markus Månsson alternativt ring 070-491 36 01 och föranmäl er här, så vi ser hur många som kommer.
För de som inte har sin båt i närheten av Hundudden finns det plats på Vikingarnas brygga från helgen innan till helgen efter vi kör seglingarna. Man kan alltså lägga båten på Vikingarnas på söndagen före träningarna och delta i träningarna onsdag – torsdag och segla Vikingaregattan lördag 17/6 – söndag 18/6 och sedan segla hem med båten. Det kostar 50:- per dygn att ligga med båten på Vikingarnas. Anmäl till Markus att du behöver båtplats.

Samling: kl. 17:00
plats: Vikingarnas segelsällskap, Hundudden

Välkomna
/Marcus Månsson

 

Ornö Runt som är första deltävlingen i Smaragdcup Ost seglades i går, lördag den 3/6. Vinden var betydligt hårdare än de 3-5 m/s som utlovats. Det lär ha blåst uppåt 12 m/s som mest.
Tyvärr var det bara tre Smaragder med. Den fjärde, som var anmäld SWE 19, seglas av Berndt Lindberg, och fick förhinder strax före lördagen.

Klassförädare:-) Omega 42:an Oriole 2, med legendariske Smaragdseglaren Lars G Karlsson (Foto: Marcus Månsson)

På startlinjen stod SWE 105 Zoom, SWE 6 Maskros och SWE 17 Mah-Jong.
Första bogen var en slör på Ornös “insida”. SWE 17 tog ledningen och valde ett spår närmast Ornölandet. SWE 6 Maskros, följde efter och kunde efter ett tag segla förbi och “koppla greppet” om SWE 17, Mah-Jong. SWE 105, Zoom valde ett spår mitt i Ornö ström och tog så småningom ledningen. Vid rundningen på Ornös nordsida gick Maskros i fatt och förbi. På utsidan av ön var det kryss och Maskros och Zoom växlade i ledningen en bra bit. Till slut gick Zoom ifrån och på den avslutande slören och länsen var dom ganska ohotade.  Zoom  var snabbaste Smaragd i mål, tätt följd av Maskros och Mah-Jong.

/Håkan Andersson

 

Vi saknar vandringspriset “Propellern” som ska delas ut på SM i augusti. 
Kontakta Jonas Granhed (jgranhed[at]gmail.com) om du har upplysningar om var det är!


 

Båten är i sjön och säsongen börjar. Då dyker det upp 2 frågor. När ska vi segla och hur får jag med alla i besättningen?

På väst och ostkusten finns det några tävlingar där resultaten läggs ihop i en cup och bäste båt får ett pris till hösten. Mitt förslag är att segla med då. Träffa andra smaragdseglare och tävla lite. Man kan alltid lära varandra att bli bättre. Dessutom har vi träningarna som är jättebra om man vill prova att segla Smaragd eller få båten intrimmad. Kolla i kalendern till höger.

När det gäller hur alla kan vara med så har jag en lösning för de mindre som funkat bra för oss, se bild.
Barnstolen skänker jag gärna bort för minstingen är nu för stor. Den sätts direkt i nedgångsluckan.

Markus ordf.