Nu är anmälan till SM öppen! –> Anmäl dig här! Redan anmälda hittar du här.
Nytt för i år är det komprimerade programmet, med segling på fredag, lördag och söndag. –> Inbjudan hittar du här!
När: 11–13 augusti (vecka 32)
Plats: Skärhamn

 

Nu på torsdag drar smaragd SM i Stenungsund igång!

15 anmälda båtar kommer segla under fredag-söndag (9-11/8).

Lördag 10/8 är det Regattamiddag, Smaragdförbundet bjuder in ALLA medlemmar  att deltaga på regattamiddagen, även ni som inte är med och seglar SM.
Är du inte med och SM seglar men kommer med egen smaragd och lägger till i regattahamnen i Stenungsund under lördag eftermiddag bjuder Smaragdförbundet dessutom dig på regattamiddagen!

Anmälan senast på onsdag 7/8. Via Mail eller sms till jgranhed@gmail.com / 0708468667

Detta gäller inte dem som är med och seglar SM. Er anmälan till regattamiddagen görs vid registeringen hos Stenungsund SS mellan 1500 och 1900 nu på torsdag

 

Mvh


Jonas Granhed
Swe 66
ELMA
0708468667

 

 

Info Ostcupen

Ornö runt är 25 maj – https://www.sailarena.com/sv/se/club/tybk/orno-runt-2019/

Vikingarnas – https://www.sailarena.com/sv/se/club/vss/vikingaregattan-med-dm-for-f-och-if3/

SSS höstregatta – https://www.sailarena.com/sv/se/club/sss/hostregatta-sss/

 

Träningarna blir som vanligt på vikingarnas på djurgården (Hundudden).

Onsdag 12:e juni  – Flerfaldige SmaragdSM vinnaren och segelmakaren Henrik Ottoson på North kommer och hjälper oss med riggtrim för olika master och sedan träning i båtarna på sjön.

Torsdag 13 juni  – träning med SSF Segelcoach Gunnar Hansson

Kommer man med båt så kan man få plats att ligga hela veckan.

 

8 Smarrar kommer vara med på Gullviverallyt –vi räknar iskallt med att de på väntlista kommer med och att de flesta kommer köra entyp.

Hälsningar,

 

Markus Månsson

 

 

 

 

Hej

Nästa helg är det dags för årets första segling i västcupen 2019, Pater Noster Race, anmälan hittar ni här: https://idrottonline.se/StenungsundsSS-Segling/Kappsegling/PaterNosterRace

Tiden går fort och det är kanske hög tid att se över planeringen inför DM den 8 juni. DM seglas i även i år Långedrag. Om någon vill passa på att segla tisdagar i Långedrag veckan innan eller efter DM, så brukar det gå utmärkt att låna båtplats – kontakta mig om ni vill låna båtplats?! Vid årets första tisdagssegling var det 5 smaragder med, vilket inte är illa med tanke på att många fortfarande står på land? http://www.ldss.se/Kappsegling/Tisdagssegling2019/

Och till sist åter igen en uppmaning att anmäla er till SM. Vi har fått in 5 st anmälningar hittills och är en bra bit på väg till vårt mål om 15 båtar. Anmälan är öppen till 15/6 så det är gott om tid, men för oss som jobbar med SM vore det skönt om alla som skall vara med anmäler sig tidigt.

Länk till SM: https://idrottonline.se/StenungsundsSS-Segling/Kappsegling/SMSmaragd

 

Västcupen 2019

25 maj Lördag Pater Noster Race Tjörn/Stenungssund
8 juni Lördag Vårregatta och DM Långedrag
03/Aug Lördag Hermanö Runt Hälleviksstrand
9-11 aug Fred-sönd SM Smaragd Stenungssund
17/Aug Lördag Tjörn Runt Stenungssund
01/Sep Söndag Höstregatta för kölbåtar Långedrag
07/Sep Lördag Höstknalten Långedrag

Mvh


SWE 66
ELMA
Jonas Granhed

 

 

 

HEJ

Sedan en vecka tillbaka är anmälan till SM i Stenungssund öppen. SM startar torsdagen den 8 augusti med registrering, tune up race och invigning, själva kappseglingarna seglas fredag den 9:e, lördag den 10:e och avslutas söndagen den 11 augusti.

Lördag den 10 augusti är det regattamiddag, som alla smaragder är inbjudna till, så även om ni inte kan segla SM, segla till Stenungssund med er smaragd. Förbundet står för middagen för alla medlemmar som kommer seglandes med smaragd till regattamiddagen.

Är du ett Ulf Lundell-fan? Då kan vi tipsa om att det är en konsert med honom på fredag den 9 augusti på Stenungsbaden (ca 300 m från båthamnen).  Konserten påverkar dock tillgången på övernattning i Stenungssund under SM-helgen, så det kan vara bra att vara ute i god tid om ni vill boka boende?!

Tills sist en vädjan, har ni bestämt er för att segla, anmäl er med en gång! Då blir det lättare för oss att få en överblick över hur många som kommer. Vi har även i år som mål att vara minst 15 smaragder, som är gränsen för få behålla SM-status.

Det kommer som vanligt gå att söka transportbidrag för långväga deltagare, vidare finns det möjlighet att hyra båt för SM, kontakta styrelsen (Jonas G) för mer info.

Vill du segla SM men saknar besättning? Även här är det att ta kontakt med styrelsen (Jonas G) som gäller, kanske kan vi hitta en besättning åt dig?!

Info SM finns här:
https://idrottonline.se/StenungsundsSS-Segling/Kappsegling/SMSmaragd

Inbjudan hittar ni här:
https://idrottonline.se/StenungsundsSS-Segling/globalassets/stenungsunds-ss—segling/dokument/kolbat/2019/inbjudan-smaragd-sm-2019-ver-2019-05-06.pdf

Anmälan ligger här:
https://seglingsresultat.se/sms191/registration

Lista på anmälda deltagare finns här:
https://seglingsresultat.se/sms191/result/participants

 

ELMA
SWE 66
Jonas Granhed

 

 

 

Photo by Jana Julian Photography ©

Kallelse till Smaragdförbundets ordinarie årsmöte 2018.

Dag: torsdagen den 15 november 2018
Tid: 18.30
Plats: Göta Segelsällskap
Spinnhuset
Alstaviksvägen 8
Långholmen, Stockholm

Efter årsmötesförhandlingarna föreläser Björn Bertoft om att segla fossilfritt från Norge via västkusten, Danmark, Fårö, baltikum och Finland till Stockholm i en uppdaterad Smaragd med solceller och elmotor.  Läs mer på Björns hemsida: https://www.100sunwindwater.com/
Årsmöteshandlingar hittar du här.

/Styrelsen

 

Vi träffas den 25/10 kl. 18.30 på “John Scott” på Kungsgatan 37. Det blir “ett öppet styrelsemöte” ett kort tag i början och sedan övergår vi till att snacka segling i allmänhet och Smaragder i synnerhet. Säkert blir det mycket “karatesegling” och annat samkväm.

Alla är hjärtligt välkomna!

/Styrelsen

 

 

Foto: Markus Månsson

Redan från början var stämningen förväntansfull, då den flerfaldigt krönte mästaren i klassen, Johan Davidsson trist nog inte kunde delta.

Förhoppningsfulla ostkustseglare började fundera i banor kring om inte trofén för ovanlighetens skull kunde hamna på östra sidan av vårt vackra land?! Förhoppningarna kom på skam då det visade sig att Jonas Granhed med SWE 66, Elma var totalt överlägsen.
Deltagarna möttes på torsdagen av strålande sol, febril verksamhet runt det välordnade hamnområdet för att väga in båtarna och många trevliga aktiviteter väntade inför den första tongivande tune-up seglingen.
Vädret visade sig från sin allra finaste sida, med lagom hårda vindar trots sol och närmast för hög värme på det sätt vi svenskar blivit mycket bortskämda med under denna högst okaraktäristiska sommar.
Fredag
De tre första seglingarna hölls i ett ostkustligt busväder på Gårdsfjärden rakt söder om Nynäs segelsällskap, med en vindprognos på 6(18) var det svårt för

Foto: Markus Månsson

många att bedöma vad dagen skulle medföra – som det visade sig blev framförallt segling ett och tre riktigt utmanande med riktigt hårda vindar runt tolv sekundmeter och hårdare byar. En bom gav sig på hälften, en skotskena likaså och ett roderfäste lämnade in för att nämna några av malörerna det tuffa vädret medförde. Mitt i hårdblåsten började det klart framstå att det var västkustseglarna med skeppare Granhed som planskotade snabbast om än nära påpassade av ostkustseglarna i Emmi.

Lördag
Seglingarna fyra till sex skedde ute på Mysingen, i betydligt blidare väder än dagen innan, men med de för Mysingen vanliga sugande dyningarna som kvarvarande påminnelse om gårdagens hårdblåst.
Återigen var Elma strået vassare på att hitta vindvrid och optimal kurs, meterhöga om än krabba dyningar visade sig utgöra lika lite utmaning som något högt svall i badbaljan till ostkustskepparnas förtret.
Dagen avslutades med en riktigt trevlig middag, stora ångande grillfat av Paella och gott om skummande öl säkerställde att ingen behövde lämna bordet vare sig hungrig eller törstig.
Söndag

Foto: Markus Månsson

Segling sju och åtta återigen på Mysingen inleddes i något så ovanligt denna sommar som regn – vindmässigt något hårdare än dagen innan men fortfarande

väl under första dagens ilblåst. Emmi lyckades i segling sju ta en välförtjänt spik efter många andraplaceringar, men i åttan var det återigen Elma i topp.
Sammantaget var det ett fantastiskt fint genomfört arrangemang Nynäshamn segelsällskap bjöd på i sin fina hamnanläggning. Hit kommer vi gärna tillbaka. Smaragdförbundet tackar ödmjukast!!
Ett STORT GRATTIS till Jonas med besättning, och de andra medaljörerna; Andreas Friman (Emmi) och Klas Argulander (Too Go). För  hela resultatet, se NSS hemsida eller klicka här.
/OlleDahlén

 

SM börjar om en dryg vecka i Nynäshamn och alla är välkomna till Regattamiddagen på Lördag 11/8 oavsett om man tävlar eller ej. Det vore kul om så många Smaragdseglare som möjligt dök upp. Middagen kostar 250:- och det ingår ett glas vin eller en öl. Anmälan middag till markus@mpeg.se om du inte är anmäld som deltagande båt.

Allt är inte helt spikat än men:
Vi blir 19 eller 20 båtar –anmälningslistan är inte uppdaterad
Deltagande båtar och tenderbåtar har fri plats från nu på söndag på klubbens T-brygga och den närmaste pontonbryggan –se bild.
Vägning av båtar sker torsdag från kl 11 i fiskehamnen –Medtag sling om du har centerlyft.
Registrering och Tune-Up sker torsdag eftermiddag.
Tävlingar Fredag till Söndag, ca tre race per dag beroende på vindar.
Prisutdelning direkt efter sista race.

Vi hade planerat för en gemensam grillkväll på torsdagen men det är risk att den utgår, men vi kommer däremot att köra öppen båt på fredag då vi kan kika på varandras båtar och trimlösningar.

Saknar du mätbrev så ordnar vi det på plats torsdag.
Mer info följer.
/Ordis

 

De finns intresse från “västkustare” att hyra en båt till SM. Tävlingen går 9-12/8 i Nynäshamn.
Smaragdförbundet betalar upp till 8.000:- i resebidrag som även kan användas till båthyra. Hyresavtal tecknas dock direkt mellan båtägare och SM-seglare.
Hör av dig till Markus Månsson; tel. 070-491 36 01, e-post. markus@mpeg.se eller Håkan Andersson; tel. 070-593 61 95, e-post. hakan@hakana.se, så förmedlar vi kontakten.

/Håkan Andersson

 

 

 

Det är tjugo båtar föranmälda till SM (per onsdag 11/7, kl. 13.40), men bara tio anmälda hos NSS.
Du som är föranmäld men inte anmält dig till NSS; gör det nu!!!
Om du inte föranmält dig kan du givetvis anmäla dig till SM i alla fall. Gör det då direkt till NSS.
Sista anmälningsdag till ordinarie pris är den 22/7, därefter kostar det tusen kronor mer.
Anmäl dig på NSS hemsida så fort som möjligt.
Om du inte tänker segla SM, är du ändå välkommen till regattamiddagen, på lördagen.
Vill du segla/gasta men inte med egna båten? Ta då kontakt med Markus enligt nedan så förmedlar han kontakter. Anmäl dig till endast middagen genom att kontakta Markus Månsson; tel. 070-491 36 01, e-post. markus@mpeg.se.

/Håkan Andersson

 

Smaragdförbundets ”årliga” träningar med Gunnar Hansson kommer att hållas tisdagen den 12/6 och onsdagen den 13/6 på Vikingarnas segelsällskap vid Hundudden på Djurgården kl. 17.30.

Smaragdträning på Trälhavet 2013 (Foto. Håkan Anderssson)Ett av Smaragdförbundets mål är att hela tiden utveckla klassen genom att bredda våra kunskaper. Träningsseglingarna är en mötesplats för nya och mer erfarna seglare.  Där lär vi av varandra och utvecklas tillsammans. Därför vill vi samla så många båtar och besättningar som möjligt. Ju fler vi är desto mer kommer vi kunna dra nytta av träningarna.

Gunnar Hansson är SSF Sailcoach för

Gunnar Hansson

Stockholmsregionen. Han är en ”Tusenkonstnär” inom seglingen med flera mästerskapstitlar i skilda klasser, och har arbetat som segelmakare med mera. Han har under åren haft kontakt med ett fyrtiotal klubbar och klassförbund. Ett av hans mål är att få igång kappsegling med fler entypsklasser, även kölbåtar, och fler vuxenseglarskolor. Gunnar har hjälpt Smaragdförbundet på Ostkusten med träningskvällar flera år i rad.
Förra året var det flera rorsmän och gastar som kom till träningar utan båt, det gick bra för vi lyckades skapa nya besättningar på de båtar som vi hade tillgång till. Vi hoppas att vi kan lösa det på samma sätt i år, därför är det väldigt viktigt att ni anmäler er i förväg.

Skicka er anmälan till Markus Månsson alternativt ring 070-491 36 01 och föranmäl er här, så vi ser hur många som kommer.
För de som inte har sin båt i närheten av Hundudden finns det plats på Vikingarnas brygga från helgen innan till helgen efter vi kör seglingarna. Man kan alltså lägga båten på Vikingarnas på söndagen före träningarna och delta i träningarna tisdag – onsdag  och segla Vikingaregattan lördag 16/6 – söndag 17/6 och sedan segla hem med båten. Anmäl till Markus att du behöver båtplats.
Samling: kl. 17:30
plats: Vikingarnas segelsällskap, Hundudden

Välkomna
/Markus Månsson

 

SM

I SM 2018 går som bekant i Nynäshamn 9 – 12 augusti. Det är Nynäshamns SS som arrangerar. I dag (30/5) är vi 19 båtar föranmälda till SM, men bara fyra till NSS. Det är hög tid att anmäla sig! Kan vi bli 25? Kom med du också!
Anmälan är öppen och man kan anmäla sig fram till 2018-07-22 till ordinarie avgift; 3.100:-.
Efteranmälan kan göras fram till 2018-08-09 och kostar då 4.100:-.
Tyvärr missade vi att informera om att en ”snabbhetspremie” på 200:- kunde erhållas om man anmälde sig före 20/5. Det gick lite för fort:-)
Alla båtar samlade på brygganHela inbjudan hittar du på Nynäshamns segelsällskaps hemsida eller om du klickar här. Föranmälan till SM är öppen på vår hemsida. Dit kommer du genom att klicka här.
Glöm inte att alla som seglar SM måste vara medlem i en klubb som är ansluten till SSF och att skepparen måste ha tävlingslicens. Licensen ordnar du på SSFs hemsida och medlemskap kan du fixa hos t.ex. Viggbyholms segelsällskap.
Ett giltigt mätbrev måste kunna visas upp innan en båt kappseglar på SM. SWE 22 i tätenMätbrevet för Smaragder finns hos Smaragdförbundet. Kontrollera med Förbundet (Johan Skog) om du inte vet om det finns ett utfärdat mätbrev för din båt. Ifall du vet att båten varit med på SM förut, finns det mätbrev. Om båten bytt ägare sedan den senaste uppdateringen måste vi utfärda ett nytt mätbrev. Det gör tekniska kommitteen på SM den 9/8.
Tillhör man inte Distrikt Ost, kan man söka transportbidrag för att kunna delta på SM. Bidragen är på max 8000:-/båt och får användas till att transportera eller hyra Smaragd. Kontakta styrelsen om du vill ansöka eller har frågor/funderingar.
Planeringen rullar på och nytt för i år är att alla Smaragdseglare är inbjudna till regattamiddagen, oavsett om man seglar SM eller ej. Kom till SM och passa på att kika på andra Smaragder, deras olika lösningar och var med på regattamiddagen. Vi delar gärna ut tips och hjälper till praktiskt om du har problem/funderingar kring din båt.

SWE 17, Mah-Jong med skeppare Johan Skog, strax före start. (Foto: Marcus Månsson)

Torsdag 9/8 kommer Smaragdförbundet att ha en kran med krönt våg på plats, för dom som vill väga sin båt (om allt går enligt plan).
Middagen kräver föranmälan och är till självkostnadspris. Om du inte tänker segla men vill vara med på middagen, anmäl dig till Markus Månsson.Info med inbjudan, anmälda båtar och anmälan finns på NNS hemsida; http://www.nynashamnyachtclub.se/2018-express-och-smaragd/

Preliminärt program:

  • Torsdag 9/8 Registrering, vägning och Tune Up
  • Fredag 10/8 4 seglingar
  • Lördag 11/8 3 seglingar och Regattamiddag
  • Söndag 12/8 2 seglingar. Sista start senast 15.00 och Prisutdelning

9 seglingar planeras men det finns ingen reservdag, så vid inställda seglingar kan det bli färre race.
/Styrelsen
gm /Markus och Håkan

 

Hejsan!
Styrelsen noterade en liten lustig händelse där en erkänt framgångsrik Smaragd verkar ha goda förutsättningar att fortsätta på inslagen bana:

På bilden: Emil o Kurt då Magnus befinner sig i USA

“Emil Sandbergs mycket meriterade Smaragd ”Laremi” 13 SM guld, 13 SM silver och flera totalsegrar ”Tjörn Runt ” har bytt ägare och kommit till ostkusten
Ny ägare är Magnus Tjärnström son till Kurt Tjärnström fd ägare till Rivalbåtar AB Södertälje som tillverkat båten , dvs hon har kommit tillbaka till fadershusert.
Magnus är bosatt i USA men räknar med att kunna segla i Sverige med amerikansk besättning.
Efter en sista ”finslipning” o provsegling överlämnar Emil sin ”guldklimp” vid Järna Båtklubb”.

 
Torsdag 24/5 är det dags för smaragdträningen på västkusten. Jussi från UK-sailmaker håller i träffen.
Eventuellt kör vi också veckan efter, den 31/5Troligen utgår vi från Saltholmen med samling runt 17:30. Om möjligt gör klart båtarna innan.

Mer info kommer efter anmälan.
anmäl er via mail eller Sms.
Vi har några platser i följebåten för er som inte kan komma och segla.

MVH

SWE 66 ELMA

 

 

 

Markus har lagt upp en 360-video med härlig seglingsvy från Gullviverallyt

Vi vill också passa på att göra reklam för träningarna på djurgården hos Vikingarnas segelsällskap 12/6 och 13/6 från 17.30 båda dagarna.

Kom med eller utan båt -prova Smaragd eller lär dig trimma bättre. Vi kommer att bli coachade av Gunnar Hansson från seglarförbundet och hoppas Gransegel kan lära oss mer om trimmet.

Det finns möjlighet att lämna båtarna redan helgen innan och ligga kvar till tävlingen 16-17/6 , mer information följer på facebook och hemsida.

Vänliga seglarhälsningar Smaragderiet!

 

Idag går anmälningstiden till Ornö Runt ut. Efteranmälningar kan göras till och med söndag den 13/5.
Ornö Runt ingår i ostcupen, så anmäl dig på en gång. Med fem anmälda Smaragder får vi egen klass.

/Håkan A

 

Foto: Markus Månson

Gullviverallyt är en kappsegling som passar alla – även familjer!. Det går i Kristihimmelfärdshelgen, 10-13 maj.
Det är flera Smaragder anmälda, med det finns plats för fler. Om du vill efteranmäla dig, ta kontakt med Markus, tel. 070-491 36 01.

“Under dagarna står kappseglingen i centrum. För att göra det mer intressant att kappsegla med familjen som besättning finns ett speciellt vandringspris för bästa familjebåt. Väl i hamn ändras atmosfären från tävling till en härlig sammanhållning bland båtarna med mycket eftersnack och bortförklaringar. Varje kväll är det prisutdelning både för kappseglingen och för barnens egen frågetävling under dagarna. Kvällarna fortsätter med trevlig gemensam samvaro och tipspromenader, men höjdpunkten är lördagens räkfest.”
Vill du veta mer? Läs på Gullvivans hemsida.
/
Håkan

 

SWE 22 i tätenMed en del inställda tävlingar och sent “publicerade” datum har styrelsen beslutat att endast tre seglingar ingår i ostcupen i år. ‘
Ornö Runt, Vikingaregattan och “Höstrasta”.
Det är tänkt att det skall komma sju Smaragder till Gullviverallyt. Är du sugen? Kontakta Markus, så kanske det går att få en återbudsplats.
Ursäkta strul och röra

/Håkan

 

SWE 22 i tätenSM 2018 går av stapeln i Nynäshamn 9 – 12 augusti. Det är Nynäshamns SS som arrangerar.
Föranmälan till SM är nu öppen. Dit kommer du genom att klicka här.
Preliminär inbjudan hittar du på Nynäshamns segelsällskaps hemsida eller om du klickar här.
Preliminärt program:
Torsdag 9/8 Registrering och Tune Up
Fredag 10/8 4 seglingar
Lördag 11/8 3 seglingar
Regattamiddag
Söndag 12/8 2 seglingar. Sista start senast 15.00
Prisutdelning

9 seglingar planeras men det finns ingen reservdag, så vid inställda seglingar kan det bli färre race.
Preliminär avgift Ca 3.000:- och då ingår tävlingslicens och plats för  Tenderbåt. Vi kommer att kunna ligga med båten i Nynäshamn från helgen innan SM.
Möjlighet till sjösättning kommer att finnas och det finns gott om matställen och ställen att övernatta på, om man inte vill sova i båten.
Banområdet blir södra delen av Mysingen. Dit tar det c:a en halvtimme.
Mer information kommer …..
/Håkan

 

Medlemsavgiften???

On 2018-02-19 By